Красива кожа

Възстановява и заздравява кожата. Прави кожата гладка, мека, млада и еластична. Спомага за намаляване на бръчките и фините линии.Чай Мате

ПДФ Печат Е-мейл

Билка мате

Матето, познато и като "парагвайски чай" или "бразилски чай" е подобна на чая напитка, която се приготвя от изсушените листа на вид вечнозелено южноамериканско дърво.

В матето се съдържат витамин А, всички витамини от групата В, но най-много - В1 и В2, С, Е, Р и други. От микроелементите най-силно са представени сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът. По отношение на състава и процентното съдържание на витамини и микроелементи матето.е напълно съпоставимо с чая.

Най-важната съставка на матето е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но въздействието му върху организма е твърде сходно. Предимството му е, че това действие е по-меко и лишено от недостатъците и страничните ефекти, които се наблюдават при кофеина. Матето действа като мек стимулатор на физическата и психическата активност на човека; подобрява дейността на храносмилателната и отделителната система (използва се като леко слабително, препоръчвано при хроничен запек, и мек диуретик, който не претоварва бъбреците); нормализира кръвното налягане (понижава артериалното налягане) и разширява съдовете.

Местното население традиционно е използвало ма-тето за премахване на физическата и умствената преумора, за лечение на треска и простудни заболявания с висока температура, като средство за удължаване на живота и като основен хранителен продукт, гарантиращ оцеляването при продължителни периоди на глад.

Редица съвременни изследвания потвърждават благотворното влияние на матето върху имунната система, потогонните и температуропонижаващите му свойства, както и диетичната стойност на напитката.

Много перспективно е използването на матето като средство за лечение на психични разстройства, например неврози и депресии. То има изразени свойства на психо-стимулатор - подобрява настроението, повишава активността, действа меко и премахва едновременно такива симптоми като безсъние, тревожност, напрегнатост, емоционална неуравновесеност.

 
Още по темата :

» Чай Ройбос

Названието ройбос в превод означава "червен храст". Това е южноафриканско растение от семейство Бобови. То се запарва като обикновен...

» Черен и зелен чай

Чаят е универсална напитка за поддържане на здравето и възстановяване на силите. Той има комплексно лечебно и профилактично действие,...

» Шизандра ( китайски лимонник )

Използват се плодовете на растението, които съдържат шизандрин, фенилпропаноиди и др. Оказват антиоксидантно, адаптогенно, подобряващо...

» Хлорела

Тези зелени морски водорасли съдържат много белтъчини, витамини и минерали, хлорофил, полиненаситени мастни киселини и др. Цялото...

» Шипка

Употребяват се плодовете на растението, които съдържат комплекс от витамини и минерали (особено много витамин С), флавоноиди, пектин,...

Търсене

Реклама

Здрави деца
 

Вашите деца растат здрави, умни, красиви, силни, жизнени и енергични. Те имат силна имунна система и остър ум. Безплатна доставка!

Силен имунитет при децата
 

Укрепва имунната система и предпазва организма от вируси, грип, настинки. Намалява алергичните реакции. Спомага за нормалното развитие при децата. Безплатна доставка!

Регулиране на теглото
 

Вие сте слаби, красиви, добре сложени, жизнени и енергични. Превърнали сте се в строен и добре изглеждащ човек. Научете как още сега!