Красива кожа

Възстановява и заздравява кожата. Прави кожата гладка, мека, млада и еластична. Спомага за намаляване на бръчките и фините линии.

Начало Информация Водораслите - историята на живота


Водораслите - историята на живота

ПДФ Печат Е-мейл

АФА

"Назад" - към бъдещето

Може ли нашето бъдещо благосъстояние да бъде толкова зависимо от един първичен организъм, както със сигурност е било в най-далечно минало?

Всички доказателства го потвърждават.

ВОДОРАСЛИТЕ - малки нацъфтящи водни растения се смятат за първата форма на живот, полагаща основата за всички организми на Земята. Тези забележителни малки растения заемат най-долната позиция в хранителната верига, като пряко и непряко хранят всички създания. Там, където има достатъчно светлина, водораслите са в състояние да я синтезират и заедно с вода и въглероден двуокис да произвеждат глюкоза за енергия. Отпаданият продукт от тази фиксация на въглерода е кислород, без който животните по света, както и човекът, не биха могли да живеят в иначе "враждебната" околна атмосфера на Земята. Невъзможно е да се оцени цялостната икономическа значимост на водораслите, но дори най-консервативните оценки доказват, че над 50% от глобалната фиксация на органичен въглерод е дело на водораслите. По време на завършване на цикъла на дишане и разлагане те поддържат също така и нивата на въглероден двуокис нещо, което е от жизнено значение за съществуването на други видове водорасли и всички зелени растения. От самото зараждане на света водораслите поддържат ниво на кислорода в атмосферата, приблизително равно на 21%. Това е оптималната стойност за живот. Няма да звучи преувеличено, ако кажем, че без водораслите животът такъв, какъвто го познаваме просто ще спре да съществува.

Много е написано през последните няколко години за един специален вид водорасли Afanizomenon flos-aquae (съкратено AFA) от езерото Кламат в Южен Орегон.

Езерото    Кламат

Водорасли   АФА

Подхранвано от чисти реки, горещи извори и студени потоци от вулканични планини, в продължение на хилядолетия езерото е действало като естествен "капан" за вулканичните почви, богати на минерали, азотни вещества и кислород. Тази забележителна екология е произвела около 100 000 тона водорасли в продължение на повече от 10 000 години, като голяма част от тях е останала в системата на езерото, създавайки седиментен слой, богат на хранителни вещества, който покрива дъното. Езерото Кламат създава най-идеалните условия за изобилен растеж на синьо-зелените водорасли. То е изключително плитко около 10.5 метра дълбочина, което позволява неговото бързо затопляне и в резултат създаване на почти идеални условия за фотосинтеза.

Количествата витамини, минерали и други хранителни вещества варират, но именно съдържанието на протеини потвърждава, че те са храна, а не хранителна добавка. Много други видове водорасли се култивират по изкуствен начин и хранителните съставки са в ограничено количество, зависещо от това, което се добавя във водната среда. В пълен контраст, дивите синьо-зелени водорасли (AFA) са естествени и растат в едно от най-чистите и богати на хранителни вещества алкални езера, известни досега на човека.

Къде расте Кламатското водорасло АФА?

Харвардският учен Дарил Колман и негов сътрудник са първите научни изследователи в САЩ, които през 1976 г. започват систематично да отглеждат и експериментират с водораслите, които понастоящем се продават и консумират из целия свят. Колман обаче не остава доволен от резултатите, той не харесва идеята водораслите да се отглеждат по изкуствен начин в изкуствено създадени езера, тъй като целулозната клетъчна стена на ядливите видове е причина за трудното им асимилиране. Той започва методични изследвания за „пълноценна храна“, както сам се изразява, и стига до езерото Кламат в Орегон. Именно това откритие предизвиква революция в областта на човешкото здраве и хранене.

В продължение на шест години се разработва метод за прибиране на реколтата от водорасли и тяхното преработване така, че да се запази целостта както на екологията на езерото, така и на хранителните стойности на самите водорасли. Според д-р Уилям Бари събирането на реколтата от водорасли би могло да има само положителен ефект върху езерото: "Водораслите се размножават бързо, като по този начин цялата популация се удвоява на всеки двадесет минути".

Защо водораслите AFA са толкова специални?

  1. Този вид водорасли са уникални сред останалите видове заради съдържанието на протеини, както и заради наличието на азот в тях, който произвежда аминокиселини. Последните са изграждащите блокчета на протеините. Съдържанието на протеини варира от 53% до 62% в зависимост от сезона и количеството слънчева радиация, но то винаги е високо.
  2. Водораслите са нискокалорични пълноценна храна, която е по-богата на витамини и минерали, в сравнение с млякото, а съдържанието на протеини може да се сравни с това на не тлъсто говеждо месо.
  3. AFA имат изключително високо съдържание на витамини, минерали, есенциални мастни киселини и живи ензими. Те са най-големият известен досега използваем и лесно усвоим източник на витамин В1, което ги прави идеална храна и за вегетарианци. Недостигът на витамин В1, който може да предизвика един от видовете анемия, често се дължи на нарушена абсорбция.
  4. Учените вярват, че уврежданията в резултат на наличие на свободни радикали са причина за много от съвременните дегенеративни заболявания. Бета-каротинът (провитамин А) е изключително ефективен антиоксидант и може да се открие в изобилие в AFA.
  5. Дивите синьо-зелени водорасли са най-богатите на хлорофил организми на планетата.
  6. В един идеален свят, без наличие на замърсени почви и атмосфера, едно от предназначенията на човешкото тяло е да изчиства натрупаните токсини. Водораслите действат като детоксикатор и спомагат за елиминиране на проблемите, свързани с влошаващата се околна среда, като по този начин съдействат за предотвратяване на дегенеративни заболявания. Може би най-значимата характеристика на синьо-зелените водорасли е аминокиселинният профил. Той е поразяващо паралелен с нашия собствен и като последица се открива, че същият повишава асимилирането и усвояването на други видове протеини, които се консумират.

Водораслите играят малка, но важна роля в пряката икономика на много страни по отношение на храна, хранене при животните, козметика, торове и лекарствени препарати. В продължение на векове те успешно са били използвани в изсушен вид за лекуване на гноящи рани. Независимо от факта, че водораслите се използват в Ориента за успешно лекуване на витаминна недостатъчност, храносмилателни и много други нарушения, тук на Запад, ние едва сега започваме да разбираме значимостта им по отношение на подобряване на нашето здраве и качество на живот. Въпреки че съществуват доказателства, звучащи почти като анекдоти, в нашата страна все още изследванията са недостатъчни. В Япония, където хората обръщат голямо внимание на здравето си, са извършени много научни изследвания по отношение на хранителните преимущества на синьо-зелените водорасли и там се консумират огромни количества под формата на хранителни добавки, капсули и таблетки. Японският учен Хироши Накамура е един от световните водещи експерти по синьо-зелените водорасли и с негово съдействие е основан Токийския инструктор по микроводорасли, където се провеждат научни изследвания  в областта на тази храна. Браян Клементс, Директор на Здравния институт във Флорида (САЩ), е имал такива положителни резултати от паралелни независими изследвания, които провежда със свои клиенти, че понастоящем консумирането на водорасли е задължителен компонент от здравната програма на Института.

Д-р Габриел Казънс, американски експерт по хранене, остава изненадан от резултатите на своите предварителни изследвания с AFA и съобщава откритията си в Списание на "Ортомолекулярното дружество". Експертът отбелязва, че "най-голямата стойност на AFA са положителните ефекти върху различните структури на мозъка". Той не може да намери друго обяснение за внезапната способност на наговорещо четиригодишно дете да проговори, след едномесечна консумация на водорасли, както и за частичния обрат и стабилизиране на състоянието на двама страдащи от болестта на Алцхаймер. В момента се извършват изследвания в световен мащаб за използването на синьо-зелените водорасли за облекчаване на симптомите на рака и на страдащите от СПИН. Днес водораслите са ключова дума в хранителната индустрия. Общият годишен световен пазар за хранителни добавки, съдържащи синьо-зелени водорасли, се равнява на около 650 милиона английски лири.

Аз лично се запознах с AFA по  време на едно от моите посещения в САЩ преди няколко години и оттогава ентусиазмът ми по отношение на това чудесно малко растение не е намалял. Това, което открих заедно с моите колеги хомеопати по време на нашата практика е, че много от нашите клинични случаи, свързани със съвременните здравни проблеми, могат да се решат съвсем просто чрез добавяне на водорасли към предписаното лечение, което доказва, че посредством балансирано хранене оздравителните способности на пациентите се повишават значително.

През 1994 г. се срещнах с малка група приятели и познати (всички ентусиасти по отношение на водораслите и със своя лична история), с цел да направим водораслите достъпни за масова употреба. Нашата мисия бе твърде успешна и обратната връзка надмина очакванията ни. Едно наше проучване, свързано с британски спортисти, консумиращи AFA като част от ежедневната си диета, показва, че водораслите значително засилват имунната система и повишават нивото на издръжливост, а освен това подобряват състезателните качества. Друг наш независим клиничен експеримент с продукт за отслабване на базата на водорасли показва, че "всички участници в него са намалили теглото си минимално с 2 кг, максимално с 15 кг". Съобщава се и за други много чести "неочаквани, субективни положителни ефекти върху участващите в клиничния опит, като например повишени нива на енергия, подобрено качество на съня, по-добро състояние на кожата, освобождаване от състояния на стрес, безпокойство и депресия, облекчаване симптомите на предменструалния синдром, както и не засягане от грипните вируси, за разлика от други членове на семействата им."

Гореизброените положителни въздействия са нещо характерно за водораслите от езерото Кламат. Съществуват определени степени на качество, както и при други продукти и конкретно в случая с водораслите други методи за консервиране, които могат да имат частично разрушаващо действие. Всички жизненоважни хранителни съставки и ензими при AFA се запазват в резултат на избрания от нас уникален процес на сушене. Нищо не се добавя или отнема от тях и досега не е известно никакво промишлено, пестицидно или хербицидно заразяване. Всяка партида водорасли се подлага на стриктно лабораторно изследване за чистотата най-напред в САЩ, след което се правят други изследвания при пристигане във Великобритания в лабораторията, акредитирана от Министерството на земеделието, храните и риболова.

Всички терапии, като например хомеопатия, билкотерапия, акупункryра, рефлексология и масаж (много от тях датиращи от Римски времена), ни помагат да подобряваме състоянието си и да разпространяваме различни симптоми. Ако обаче не полагаме грижи за тялото си чрез осигуряване на съответните "материали и средства", то облекченията ни могат да бъдат само временни, преди последващ срив в здравето ни. Все още не е прекалено късно да отворим очи към потенциала за осигуряване на ниво на благосъстояние и да признаем, че именно храната (от подходящ вид) е нашето лекарство.

След Втората световна война, когато започва да се развива промишленото земеделие, се открива, че почвата е"изпразнена" от по-голямата част от минералите си и силните химически торове убиват естествените микроорганизми в нея. Именно те са отговорни за превръщане на минералите в органични форми, които са необходими за абсорбиране от нашите тела. Понастоящем изтощаването на почвите се намира на етап, при който нямаме никаква представа за хранителната стойност на храната, която купуваме. Много от съвременните проблеми, свързани с нашето здраве и енергия, представляват просто дълбока, натрупана в продължение на дълъг период от време, хранителна недостатъчност.

Съществуват много теории за "правилна диета и хранене" и"подходящи хранителни добавки", а понятието "човекът е това, с което се храни", е широко разпространено сред експертите по хранене. В действителност ние хората, сме това, което абсорбираме, а в много случаи ние абсорбираме само малка част от многото храни, витаминови и минерални добавки, които консумираме. Много от тях се произвеждат по химичен начин. Повечето от добавките представляват синтетични комбинации от изолирани витамини и минерали със структура, която е различна от тази при пълноценните храни, тялото не успява да ги разпознае като храна и не ги абсорбира напълно.

AFA не са добавка, а храна, за която се вярва, че съдържа най-голямо количество балансирани хранителни вещества. Те са уникални не само защото съдържат всички минерали, витамини, есенциални мастни киселини и ензими, от които тялото има нужда, но всичко е в идеален баланс. Водораслите имат глюкозна клетъчна стена, което е причина за висока степен на асимилация, дори при хора със съществуващи абсорбционни нарушения. Като чиста храна те са подходящи за всяка възраст от малките деца до възрастните. Съществуват много доказателства от хора, които съобщават за повишена жизненост, подобрена памет, облекчение от физически и умствен стрес, балансиране на хормоналния цикъл и др., както и повишени нива на концентрация. Нека не забравяме и многобройните чудесни съобщения за болни, възстановяващи се от много по-сериозни заболявания.

С казаното за AFA ние не твърдим, че сме открили чудотворно лекарство, а по-скоро потвърждаваме нещо, което винаги сме знаели човешкото тяло е чудо и ако ние сме подготвени да разпознаем основните му нужди, то това би означавало, че сме на път да открием тайната за пълноценен и здравословен живот.

ДЕЙВИД ХАУЪЛ
(Директор, преподавател и практикуваш хомеопат в колежите по практическа хомеопатия в  Лондон, Централна Англия и Исландия, както и международен лектор по хомеопатия)

 
Още по темата :

» Подобрих моето здраве и повиших работоспособноста си

Това е моята история за първата си среща с продуктите на AquaSource. Описвам как те промениха живота ми. Ще научите как супер храните ще ...

» Какво е БиоАктивна Дехидратация?

БиоАктивна Дехидратация ( BioActive Dehydration )  е патентована технология от АкваСорс ( AquaSource ). Чрез нея изсушават храни до прах без да нарушават...

» За нас

За менКазвам се Петя Ланджева и съм независим дистрибутор на продуктите на АкваСорс.   Привърженик съм на здравословния начин на живот...

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Търсене

Реклама

Здрави деца
 

Вашите деца растат здрави, умни, красиви, силни, жизнени и енергични. Те имат силна имунна система и остър ум. Безплатна доставка!

Силен имунитет при децата
 

Укрепва имунната система и предпазва организма от вируси, грип, настинки. Намалява алергичните реакции. Спомага за нормалното развитие при децата. Безплатна доставка!

Регулиране на теглото
 

Вие сте слаби, красиви, добре сложени, жизнени и енергични. Превърнали сте се в строен и добре изглеждащ човек. Научете как още сега!